piątek, 16 grudnia 2016

Warsztaty wykonywania ozdób świątecznych 2016

Dzisiaj w naszej klasie odbyły się popołudniowe warsztaty wykonywania ozdób świątecznych, w których uczestniczyli uczniowie z rodzicami. Robiliśmy aniołki, choinki, trójwymiarowe gwiazdy, kartki świąteczne, lampion, a nawet porcelanowe ozdoby na choinkę. Zabawa była tak intensywna, że niestety nie było czasu na robienie zdjęć. Na szczęście mieliśmy świąteczną fotobudkę, dzięki czemu mogliśmy z rodzicami zrobić sobie pamiątkowe zdjęcia.
Dziękujemy wszystkim za obecność!


































A oto przepis na wspaniałą masę porcelanową. Może być on w wersji uproszczonej lub bardziej zaawansowanej. My robiliśmy wersję pierwszą i ozdoby wyszły świetne. Jest to ciekawa alternatywa do masy solnej. Masa porcelanowa w dotyku jest bardziej miękka i plastyczna, bardziej gładka, nie piecze w palce (tak jak po masie solnej), nie trzeba jej wypiekać - zastyga w tempie ekspresowym, dlatego należy przechowywać ją szczelnie owiniętą w folię i ma piękny śnieżnobiały kolor, a w dodatku przenika przez nią światło słoneczne, dlatego przypomina prawdziwą porcelanę.  Jest niezwykle delikatna, dlatego można na niej odbijać różne wzory, nawet widać linie papilarne palców.

Jak ją wykonać?

Przepis uproszczony:

- klej do drewna np. Wikol,
- mąka ziemniaczana,
- opcjonalnie brokat,
- sok z cytryny lub soda oczyszczona,
- oliwka dla dzieci  (zamiennikiem może być oliwa, ale lepsza będzie oliwka).

Należy dokładnie trzymać się proporcji. Zawsze używamy tyle samo mąki co kleju.

Proporcje na 300 ml miskę:
- cała miska mąki,
- cała miska kleju,
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny lub 2 łyżki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki oliwki dla dzieci.
Najpierw mieszamy składniki łyżką, potem ugniatamy masę rękami.
Wałkujemy na grubość minimum 3mm, wycinamy kształty foremkami i ozdabiamy.

Proporcje na plastikowy kubek:
- kubek mąki,
- kubek kleju (około 8 małych tubek z klejem),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwki.

Jest też przepis rozbudowany, z którym można zapoznać się tutaj: KLIK






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz